• ایوی لی : پدر روابط عمومی جهان

«لی» فرزند کشیشی از اهالی جرجیا بود. از هوش و فراست وتدبیر و کیاست بهره وافر داشت. دانشگاه «پرنیستون» را با موفقیت به پایان رسانید و وارد شغل خبرنگاری اقتصادی شد. در حین خدمت متوجه شد که اقتصاد عرصه وسیعی دارد و فرصتهای مناسبی در انتظار اوست، در این موقع بود که مؤسسات خصوصی طالب و مشتاق خبرنویسان ماهر و ورزیده بودند که کارهای مطبوعاتی آنها را اداره نمایند. او دریافت که از طریق خدمت به مؤسسات خصوصی می تواند در آمد بیشتری برای خود تأمین کند.

چند سال بعد روزنامه معروف نیویورک تایمز درباره تأثیر وجود «لی» در صنعت انتشارات چنین اظهار عقیده نمود: «لی» عنصر جدیدی وارد صنعت انتشارات نمود. وقتی او روزنامه نویس جوانی بود کارگزاران مطبوعاتی متعددی در شهر (نیویورک) وجود داشت که کارشان تبلیغ تئاتر و بازیگران و ستارگان صحنه نمایش بود ولی شرکتها و مؤسسات کسی را نداشتند که متخصص در امر انتشارات برای شرکتها باشد و بتواند به عنوان یک فرد برابر و همطراز با مدیران گفتگو کند. اما «لی» در تمام دوران حیات خود برای تغییر این وضع تلاش کرد و بالاخره به همت او این تغییر حاصل شد.»

«لی» سخنگوی بارز و برجسته حرفه روابط عمومی بود ولی خود او یکبار اعتراف کرد «هیچگاه جمله مناسبی نیافته‌ام تا آنچه را که انجام می دهم به نحو رضایت بخش وصف کنم».  چون «لی» برای اشخاص و مؤسسات بسیار معروف و سرشناشی کار می کرد و در نویسندگی و سخنرانی مهارت بسزائی داشت فعالیت‌های او بیش از فعالیت‌‌های دیگران مورد توجه قرار گرفته است. معهذا کسان دیگری نیز در امریکا بوده‌اند که به پیشرفت حرفه روابط عمومی خدمات قابل تقدیری کرده‌اند.  پس شغل خبرنگاری را که درآمد ناچیزی داشت در سال 1903 رها کرد و بعنوان خبرنویس و مسئول انتشارات به خدمت «اتحادیه همشهریها» در آمد. این اتحادیه از نامزدی «ست لو» برای شهرداری نیویورک پشتیبانی و حمایت می کرد. خدمات «لی» در این اتحادیه منجر به استخدام او در دفتر مطبوعات کمیته ملی حزب دموکرات گردید و «لی» بیدرنگ برای پیشرفت برنامه مبارزه انتخاباتی حزب دموکرات در سال 1904 به فعالیت پرداخت

  • سیدحمید نطقی : پدر روابط عمومی ایران

حمید نطقی (11 شهریور 1299 – 25 تیر 1378) نویسنده، مؤلف، شاعر، استاد دانشگاه، پایه‌گذار و پدر روابط عمومی ایران می‌باشد. حمید نطقی در اواخر دوران قاجاریه به سال 1299 در تبریز زاده شد، وی پس از طی تحصیلات ابتدایی در شهر خود، با خانواده‌اش به آستارا مهاجرت کرد و تحصیلات متوسطه را در دبیرستان حکیم نظامی ادامه داد. وی در همان دوران با نیما یوشیج که در آستارا تدریس می‌کرد، آشنا شد. سپس جهت ادامه تحصیلات عالیه در رشته حقوق وارد دانشگاه تهران شد و در سال 1321 با اخذ لیسانس دانش‌آموخته گردید، حمید نطقی بلافاصله جهت تحصیل در رشته دکتری حقوق قضایی به ترکیه رفت و در دانشگاه استانبول مشغول تحصیل شد. همزمان در این دانشگاه فعالیت‌ها و همکاری‌هایی با نشریه‌های ادبی نیز داشت.

پس از تأسیس مؤسسه عالی روزنامه‌نگاری و روابط عمومی بنا به درخواستی که از وی جهت مدیریت روابط عمومی و تدریس دروس تخصصی مؤسسه شد، از ادامه فعالیت در شرکت نفت استعفاء داده و به صورت تمام وقت با مؤسسه عالی روزنامه‌نگاری و روابط عمومی همکاری داشت، نطقی در سال 1350 کتاب، مدیریت و روابط عمومی، را تألیف نمود؛ و سفری کوتاه به آمریکا جهت بررسی نحوه آموزش رشته روابط عمومی داشت.

  • مسعود حیدری: پدر علم فنون مذاکرات ایران

در سال ۱۳۱۵ در شهر قزوین متولد شد و پس از طی دوره متوسطه در دبیرســــتان دارالفنون تهران وارد دانشکده حقوق و علوم سیــــــــــاسی و اقتصادی دانشگاه تهران گردید تا دوره‌های کارشناسی و دکتری را در این دانشگاه به پایان برساند. اخذ رتبه اول در دکتری حقوق و علوم سیاسی منجر به اعزام ایشان به آمریکا شد.

از سوم مهره ماه سال ۱۳۳۹ که وی وارد هیات علمی موسسه تحقیقات اقتصادی دانشکده حقوق وعلوم سیاسی و اقتصادی دانشگاه تهران شد تا کنون متجاوز از ۴۹ سال سابقه تدریس دانشگاهی، مشاوره، تحقیق و مدیریت دارد وی به عنوان استاد و متخصص اصول و فنون مذاکرات و قراردادهای بین‌المللی، تا کنون در بیش از ۳۷۵ قرارداد بین‌المللی در مقام مشاور و مذاکره‌کننده حضور داشته است.کتاب اصول و فنون مذاکره بارها توسط سازمان مدیریت صنعتی به چاپ رسیده است.

  • کاظم معتمدنژاد : پدر علم ارتباطات ایران

کاظم معتمدنژاد (اردیبهشت 1313 در مود - 14 آذر 1392 در تهران) روزنامه‌نگار و حقوق‌دان ایرانی بود. معتمدنژاد به دلیل نقشی که در تدریس آکادمیک علوم ارتباطات و روزنامه‌نگاری در ایران داشت به «پدر علم ارتباطات ایران» شهرت یافته بود. کاظم معتمدنژاد در سال 1313 در روستای مود در استان خراسان جنوبی (36کیلومتری بیرجند مرکز استان) متولد شد. تحصیلات ابتدایی و قسمتی از تحصیلات متوسطه خود را در زادگاهش و قسمت دیگر را در بیرجند و سال ششم ادبی را در دبیرستان مروی تهران گذراند. در سال 1336 به اخذ درجه لیسانس و در سال 1339 به اخذ درجه دکتری در رشته حقوق قضائی از دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران نائل شد. وی در زمان تحصیل در دوره کارشناسی، با مدیر وقت روزنامه کیهان -که استاد او نیز بود- رابطهٔ دوستانه‌ای برقرار کرد. وقتی استاد از دانشجویان دوره دکتری برای همکاری در کیهان دعوت کرد، معتمد نژاد فرصت را غنیمت شمرده و به محیط روزنامه وارد شد. دیری نپایید که از مترجمی زبان فرانسه، به مسؤولیت گروه خارجی و مقالات ارتقا یافت.

روزنامه کیهان که به روزنامه نگاران تحصیلکرده نیاز داشت، برای وی بورسیه‌ای از دولت فرانسه دریافت کرد. معتمد نژاد در دانشگاه سوربن فرانسه موفق به اخذ دکتری حقوق و علوم سیاسی و نیز دکتری تخصصی روزنامه‌نگاری از انستیتوی مطبوعات و علوم نظری دانشگاه پاریس شد.  وی از سال 1346 وکیل پایه یک دادگستری شده و از سال 1379 مشاور حقوقی اتحادیه بین‌المللی ارتباطات دور بود. تلاش‌های معتمدنژاد به همراه نعیم بدیعی در دوران بعد از انقلاب که دانشکده ارتباطات و رشته ارتباطات منحل و ارتباطات به یکی از گرایش‌های رشته جامعه‌شناسی تبدیل شده بود، باعث شد دوباره این رشته احیا شود. معتمدنژاد بعدازظهر چهاردهم آذر 1392 در بیمارستانی در تهران به دلیل بیماری درگذشت و پس از تشییع جنازه‌ای باشکوه در قطعه نام‌آوران بهشت زهرا به خاک سپرده شد.

  • دکتر باقر ساروخانی : پدر جامعه شناسی ارتباطات

استاد گروه جامعه شناسی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه علوم اجتماعی دانشگاه تهران است.وی مدرک کارشناشی خود را در رشته زبان فرانسه و علوم تربیتی از دانشگاه تهران (1340)، کارشناسی ارشد را در رشته علوم اجتماعی از دانشگاه تهران و دکتری خود را در رشته جامعه شناسی از دانشگاه سوربن پاریس اخذ نموده است. عنوان رساله وی در مقطع کارشناسی ارشد"انحرافات اجتماعی جوانان" و در دوره دکتری"مطالعه تطبیقی ازدواج در ایران و غرب" می باشد.

موارد تدریس وی" تکنیک های خاص تحقیق"، "جامعه شناسی ارتباطات اجتماعی"، "جامعه شناسی خانوادگی"، "روش تحقیق علمی" و"روش تحقیق نظری"(در مقطع کارشناسی) و"روش تحقیق1"،"روش تحقیق2"،"روش شناسی"،"روشهای تحقیق پیشرفته"،"کاربرد روشهای کمی و کیفی در تحقیقات"،"جوانان و اوقات فراغت" و"مسائل اساسی نظری و روانشناسی اجتماعی"(در مقطع کارشناسی ارشد و دکتری) می باشد.

  • حسین قندی: سلطان تیتر ایران

حسین قندی (اسفند 1330–3 اردیبهشت 1394) روزنامه‌نگار، استاد رشتهٔ علوم ارتباطات دانشگاه علامه طباطبایی و مدرس روزنامه‌نگاری، فارغ‌التحصیل کارشناسی ارشد از آمریکا در رشته مدیریت بین‌الملل بود. ویژه‌ترین مهارت حسین قندی را در انتخاب تیترهای مناسب برای مطالب مطبوعاتی می‌دانند. او از جمله روزنامه‌نگارانی است که بسیار بر اخلاق روزنامه‌نگاری تأکید می‌کرد. او به بیماری آلزایمر مبتلا شد که بسیاری از روزنامه‌نگاران از این خبر متأثر شدند و بیانیه‌ای صادر کردند وی در 3 اردیبهشت 1394 بر اثر بیماری درگذشت.

او معتقد بود که هر خبرنگار به هر خبر با زاویه دید خاص خود نگاه می‌کند و می‌تواند خبر را با رعایت صحت آن به‌صورت توصیفی بنویسد که خبرگزاری‌ها با استفاده از این روش خبرنویسی می‌توانند مخاطب و مشترک بیشتری جذب کرده و علاوه بر کسب درآمد، بیشتر رقبا را از صحنه خارج کنند. همچنین قندی بر این باور بود که هر حوزه خبری، زبان و ادبیات خاصی دارد و خبر باید توسط رسانه‌ها و خبرگزاری‌ها با انعطاف و جذابیت نگارش شود تا احساسات خواننده را تحریک کنند. قندی خبر را به دو مقوله «سخت‌خبر» و «نرم‌خبر» تقسیم کرد و معتقد بود سخت‌خبر، عناصر اصلی خبر را بیان می‌کند و نرم‌خبر با استفاده از قوه تخیل به تشریح حوادث حاشیه‌ایِ خبر اصلی می‌پردازد. حسین قندی در سمینارهای بررسی مسائل مطبوعات ایران که طی سه دوره در سال‌های 1369، 1377 و 1383 برگزار شد، مقاله‌هایی درزمینه تحولات حرفه روزنامه‌نگاری ارائه کرد و همیشه حضور فعال در این سمینارها داشت.

بالا